Ban wisi w powietrzu ?

{ 18 stycznia, 2012 | autor: ząbek } { zostaw odpowiedź }

Kilka dni temu odwiedziłem narzędzia Google dla Webmasterów i moje oczy ujrzały taką oto wiadomość:

Szanowny właścicielu lub webmasterze witryny http://www.techniczny.us/,

Wykryliśmy, że na niektórych stronach w Twojej witrynie mogą być stosowane techniki niezgodne ze wskazówkami Google dla webmasterów.

W szczególności poszukaj możliwych sztucznych lub nienaturalnych linków w swojej witrynie, które prowadzą do innych witryn i mogą mieć na celu manipulowanie rankingiem PageRank. Przykładami tworzenia nienaturalnych linków są sprzedaż linków z rankingu PageRank i uczestnictwo w programach wymiany linków.

Zachęcamy do wprowadzenia zmian w witrynie, tak aby była ona zgodna ze wskazówkami jakościowymi. Po dokonaniu zmian zgłoś witrynę do ponownego uwzględnienia w wynikach wyszukiwania Google.

W razie pytań dotyczących sposobu rozwiązania tego problemu odwiedź Forum pomocy dla webmasterów.

Z poważaniem,

Zespół ds. jakości wyszukiwarki Google

Nie ukrywam, że informacja ta troche mnię zaniepokoiła, szczególnie po dłuższym zastanowieniu. Jak możecie zauważyć katalog chyba jakiś najgorszy nie jest(przynajmniej z wyglądu). Staram się go moderować i odrzucać strony mniej wartościowe i akcepotwać tylko te dobre. Jasne, że czasem zdarzy się jakaś czarna owca, ale ogólnie wydaje mi się nienajgorzej i chyba nie jest to jakieś „chamskie spamidło” ?

Pytanie w czym problem, ogólnie w linkach wychodzących do innych stron, które są w katalogu ? Czy chodzi może bardziej o te kilka linków w panelu bocznym(lewy sidebar) ?

Trochę jestem zdziwiony, pytanie co dalej. Usuwać linki czy zostawiać ? Będzie ban czy nie ? Jak myślicie ?

Druga sprawa to widać, że Google bierze się za strony coraz lepsze. Niebawem pozostanie nam pisanie blogów z ręki … lub kupno linków w prolinku :| ?

{ zobacz inne wpisy o podobnej tematyce: }

{ komentarzy: 9 }

  1. gdaq pisze:

    Hmmm ja nie widzę tutaj nic podejrzanego, ale ciekawe, że taka informacja się pojawiła w GWT :)

  2. Mieczysław pisze:

    To może nie czekaj, odwiedź to Forum pomocy dla webmasterów.

  3. Moher pisze:

    Nie jest to jakiś okrutny spam, no ale do Dmoza to też mu daleko. Prowadzisz jakąś tam moderację, ale treści już nie kontrolujesz. Wchodzi chyba każdy opis i anchor. Nie da się ukryć, że celem tego katalogu jest pozycjonowanie.

    Na pewno trzeba usunąć linki pozycjonujące z kolumny i przesłać zgłoszenie. Jeżeli dostaniesz info, że strona nadal nie jest zgodna z wytycznymi to będzie oznaczać, że problem jest w treści.

  4. Mariusz pisze:

    Miałem to samo, problem stanowią linki nietematyczne, nie jest istotne czy kupione czy „naturalne” grunt że nie pokrywają się z tematyką naszej witryny.

    Do wyboru, nofollow na linki lub ich usunięcie powinno rozwiązać problem.

    Pozdr.
    PS. Widzę że coraz więcej tego typu przypadków :|

  5. Nodi pisze:

    Rzeczywiście katalog na oko nie wygląda najgorzej. Jednak skoro Google już pofatygowało się o wysłanie e-maila do Ciebie z taką informacją to trzeba coś z tym zrobić :D Kolega wyżej może mieć rację – tutaj może chodzić o linki nietematyczne.

  6. Denis Wróbel pisze:

    Lepiej już taką informację dostać niż żyć bez świadomości otrzymania bana, bo nagle patrzysz a tutaj ilość wejść z Google = 0 :)

    Jak się potoczyła cała sprawa, bo już mija miesiąc od napisania wpisu na Twoim blogu?

  7. gry mmorpg pisze:

    Pewnie wezmą cię z dnia na dzień z zaskoczenia, a z drugiej strony i tak wygląda to na wiadomość z automatu więc nie przejmowałbym się tym zbytnio.

{ zostaw odpowiedź }

możesz używać następujących znaczników xhtml: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>